Regenwater opvangen

Het regent....

Nederland, het is een mooi land maar het zou overdekt moeten zijn, hoor je wel eens. Want, wat kan het regenen! Zonde om al dat water gewoon maar weg te laten stromen. Je kunt het voor zoveel dingen gebruiken.

Ik zou zeggen: gebruik een regenton. Het is een investering maar je hebt er veel gemak van én het scheelt natuurlijk enorm in de kosten van leidingwater.

Het aansluiten van een regenton zorgt ervoor dat je regenwater kunt opvangen en op een later moment kan gebruiken. Maar als een regenton vol is, is ie vol! Stroomt je regenton dus over, dan loopt het water alsnog het riool in. Om dit te voorkomen, kun je een overloopslang aansluiten. Een overloopslang zorgt er namelijk voor dat zodra de ton vol is, het overige water naar een nabijgelegen border, moestuin of plantenbak wordt geleid. Je kunt ook een vulautomaat overwegen. Het water loopt dan via de regenpijn in de ton, maar overtollig water gaat naar het riool. Zo loop t je regenton nooit over.

  • Leeg de regenton in de winter. Zo voorkom je dat je ton kapot vriest.
  • Kies voor een regenton met een kraantje waar je je gieter kunt vullen. Water scheppen kan erg zwaar zijn, zeker als het water laag staat. Ook kun je eventueel een speciaal pompje kopen waar je een tuinslang op kunt aansluiten.

Andere manieren op water bovengronds op te vangen zijn via een opvangbak, vijver, wadi, een grindkoffer, een verlaagde groenstrook of in een greppel in de tuin.

Regenwater ondergronds opvangen is ook een mogelijkheid.. Je geleidt het water dan vanaf de regenpijp in een infiltratiekrat, regentank of drainagebuis. Door het water ondergronds op te vangen, kun je het water tijdelijk vasthouden en daarna geleidelijk weer aan de bodem afgeven. Maar ook kun je een teveel aan water door middel van overlopen naar een andere plek geleiden.

Toen ik ging verhuizen en de tuin wilde veranderen, heb ik gelijk een regentank laten inbouwen met een pompsysteem. Overal in de tuin zitten nu aansluitpunten voor de tuinslang en voila, je kunt je tuin bewateren met opgevangen regenwater. En niet alleen de tuin maar ook de binnen-planten. Wist je dat planten het beter doen op regenwater dan op het gewone kalkrijke leidingwater!

Wat kun je nog meer doen met regenwater? Je auto wassen, je ramen lappen of je vloer dweilen. Je kunt er zelfs je wc mee doorspoelen of voor je wasmachine gebruiken.

Je kunt bij veel gemeentes al subsidie krijgen als je regenwater wilt opvangen. Tips hiervoor vind je op de website van bijvoorbeeld Ronomton  (Subsidie voor afkoppelen hemelwater - Rondomton.nl.) Zij schrijven:

Bij steeds meer gemeenten komt u in aanmerking voor subsidie, wanneer u de regenpijp van het riool afkoppelt. Door de afkoppeling wordt het riool ontlast van het hemelwater en dat is hard nodig, omdat we door klimaatverandering steeds vaker te maken hebben met hevige neerslag. Bij het afkoppelen van de regenpijp van het riool, is het belangrijk dat het water ergens anders heen kan, anders zorgt het water voor overlast bij uw huis, schuur of bedrijf. Het plaatsen van een regenton is een ideale mogelijkheid om deze overlast te voorkomen. Daarnaast is het een duurzame oplossing omdat u het water niet zomaar weg laat stromen, maar bijvoorbeeld kunt gebruiken voor het besproeien van de tuin. U kunt de regenton bij ons kopen en betalen. U ontvangt de subsidie via een aanvraag bij de gemeente. Lees de voorwaarden die uw gemeente stelt goed door, in sommige gevallen moet de aanvraag worden ingediend vóór aanschaf van de regenton. In ons overzicht staan enkele gemeenten die subsidie geven bij het afkoppelen van hemelwater. Wanneer uw gemeente er niet tussen staat, kunt u zelf op de website van uw gemeente kijken of zij subsidie geven voor het afkoppelen van hemelwater.

IHet is dus echt de moeite waard om hier eens goed in te verdiepen: wateropvang, besparen én subsidie!

Hoofdstuk inhoud