Moestuin

ik heb een tuintje in mijn hart...

Het meest duurzame is natuurlijk je eigen groente verbouwen. Ik, degene met de minst groene vingers van Nederland, ben paar jaar geleden begonnen met de makkelijke moestuin via: De moestuin die bij iedereen lukt | Makkelijke Moestuin.

De tuin van ons nieuwe huis werd opnieuw aangelegd en de hovenier zei: waarom neem je niet een stukje moestuin. Een moestuin? Ik dacht alleen maar aan slakken, beestjes en iedere week tien kroppen sla eten.

Maar via via kwam ik bij De Makkelijke Moestuin terecht en toen kreeg ik er zin in. Je werkt met een app, waarin je je eigen moestuinbak kunt samenstellen en iedere dag krijg je op je app meldingen wat je moet doen. Echt super makkelijk, zelfs voor mij. Ze hebben zadenmixen van groentes die het makkelijk doen in een moestuin.

De kick als je wat sprietjes ziet opkomen….. Ik heb een bak van 120x120, verdeeld in 16 vakken en je wilt niet weten wat ik daarin verbouw: rucola, wortelen, spinazie, knoflook, snijbiet, mini kropsla, tomaat, kruiden. Kortom, bijna het hele jaar door eet ik zo vers als het maar kan. En de winter postelein (die je kunt gebruiken als salade of in een smoothie en net zo gezond en lekker is als spinazie) heeft zelfs de heftige vorst- en sneeuwperiode overleefd en daar heb ik de hele winter van kunnen plukken.

Nou snap ik dat je denkt: ja, duhuh, ik heb een balkon, dus dat gaat hem niet worden maar zo makkelijk kom je niet van me af. Je kunt al een mini moestuin beginnen in een kleine (hang)bak, speciaal voor op balkons en voor kleine tuintjes. Google maar eens naar voorbeelden. Je hebt bijvoorbeeld voor € 10,- een  growbag van de Makkelijke Moestuin van 30x30x20 cm. Die is gemaakt van gerecyclede plastic flesjes. Die is ideaal voor kleine ruimtes.  Ik heb er één op mijn terras staan met een aardbeienplant erin.

En wat dacht je van een tomatenplant in huis? Of een kruidenbak in je keuken? Wat dacht je van de klimmende groentes tegen een buitenmuur,  die weinig ruimte nodig hebben?

De Makkelijke Moestuin werkt met speciale moestuinmix. Je koopt een zak en met die grond doe je 10 jaar! Ieder jaar een beetje voeding erbij in je moestuin en je bent klaar voor een nieuw seizoen.

Zij hebben ook kant en klare moestuinbakken die je online kunt bestellen. Die zijn wel prijzig. Als je een beetje handig bent, maak je net zo snel zelf een moestuinbak. Je kan ook lid worden van de community en foto’s delen, vragen stellen, tips delen.

Het leuke van moestuinieren (is dat een woord?) is dat als je het er over hebt met andere mensen, iedereen wel iemand weet die ook een moestuin heeft. Dus kreeg ik vorig jaar van een buurman 3 tomatenplanten en twee pompoenplanten en gaf ik weer zaadjes die ik over had aan hem.

Ook een tip: de website van de Meisjes van de Moestuin: home - de Meisjes van de Moestuin. Zij schrijven op een superleuke manier over het bijhouden van hun moestuin, delen recepten en je kunt workshops volgen.

Het voordeel van een eigen moestuintje is dat je leert koken met groente van het seizoen. Je wordt dus ook bewust van het feit dat de groente, die je in de supermarkt ziet vaak de halve wereld over reist voordat het bij jouw Jumbo of Albert Heijn ligt. Ook ga je kijken naar je oogst: wat is er nog, wat kan ik er mee maken (roerbakgroente/soep), want…. weggooien is natuurlijk helemaal geen optie meer! Ik ben fan van De Makkelijke Moestuin maar kijk ook eens bij bijvoorbeeld de Welkoop voor goedkope bakken en zakken met zaadjes. Wissel ervaringen uit met elkaar en deel zaadjes en stekjes.

Kortom, bewuster, groener leven, hoeft niet duurder te zijn. Wel leuker!

We zijn aan het einde gekomen van deze vierdaagse mini cursus Groener Bezuinigen. Het is natuurlijk maar een klein onderdeel van hoe een groene goedkope wereld eruit zou kunnen zien. Ik hoop dat ik je een eerste aanzet heb gegeven.

Wil of moet je ook op andere dingen bezuinigen, zoals je vaste lasten? Volg dan de online cursus De Basis van Budgetteren. Deze cursus is € 49,- inclusief materialen en begeleiding.

Hoofdstuk inhoud