Groener schoonmaken

flesje hier, flesje daar...

Ajax, Mr Muscle, Andy, Blue Wonder, Jif: je gootsteenkastje staat er vol mee. En als ze leeg zijn dan komen ze als plastic soup in de oceanen terecht. Veel dure schoonmaakmiddelen, de een voor een kastje, de ander voor een tegeltje. Kan dat niet anders? Jazeker. Hieronder volgen wat voorbeelden:

Sophie Green

Sophie Green: Een favoriet in huize NC. In plaats van iedere keer een nieuwe fles allesreiniger te kopen, koop je eenmalig een fles Sophie Green.

Dit is een krachtige natuurvriendelijke reiniger in een herbruikbare fles. Deze fles vul je daarna met eco-refills. Dat zijn poeders, die je in de lege fles doet. Water erbij. Schudden en weer klaar voor de volgende schoonmaakbeurt. Zo bespaar je per eco-refill één plastic fles. Deze reiniger is geschikt voor alle afwasbare materialen. 

Wat Sophie zelf zegt: Ruikt heerlijk - Minder plastic verspilling - 99% biologisch afbreekbaar - Vrij van parabenen, fosfaten, chloor, ammonia & EDTA - Blinkt uit in schoonmaken - 100% vegan.

Sophie Green is o.a. te koop bij de Jumbo.

Soda

Wil je een goedkope oplossing en duurzamer alternatief voor allesreiniger?  Gebruik dan soda. Echt zo’n middeltje van vroeger en dat een beetje verdwenen was, maar net zo goed werkt als allesreiniger.

Soda, ook wel huishoudsoda of schoonmaaksoda genoemd, is niet hetzelfde als de eetbare baking soda( die wordt later behandeld).

Waar gebruik je soda voor?

Schimmel tussen voegen van tegels halen

Last van schimmel en aanslag? Strooi wat soda op een vochtig schuursponsje en schrob de schimmel weg! Daarna afspoelen met warm water.

Verstopte leidingen

Strooi wat soda in gootsteenputje, afvoerputje of doucheputje en giet er wat kokend water overheen.

Ik zou zeggen: doe het standaard één keer per maand, zodat je verstopte leidingen voorkomt.

De gootsteen

Maak sopje van soda, gooi het in de gootsteen, even in laten trekken en schoon!

Vieze geurtjes in wasmachine

Ruikt je wasmachine niet meer zo fris? Strooi wat soda in de wasmachine en draai een lege machine op 90 graden. Het doodt bacteriën het spoelt vet en vuil weg.

Tip: Soda is bacteriedodend, allesreiniger niet!

Baking Soda (oftewel Zuiveringszout)

De mogelijkheden van baking soda (naast het gebruik in de keuken om te bakken) zijn zowat oneindig. Ik zet er hier een paar op een rijtje:

  1. Wasverzachter – Een half kopje baking soda toevoegen aan je vloeibare wasmiddel. Het maakt de was witter en stralender van kleur.
  2. Mondspoelmiddel – Meng een beetje baking soda in een glas water en gorgel hiermee om je adem te verfrissen.
  3. Tandenborstels schoonmaken – Meng een kwart kopje water met een zelfde hoeveelheid baking soda. Zet hier de borstels in, laat een nacht staan en maak schoon.
  4. Gezichtsscrub – Maak een pasta van drie delen baking soda en één deel water. Breng in draaiende bewegingen aan op je gezicht, reinig daarna met water.
  5. Magnetron schoonmaken – Strooi baking soda op een schone vochtige spons en boen schoon. Daarna goed reinigen met water.
  6. Douchegordijn schoonmaken – Een beschimmeld douchegordijn? Doe deze dan met twee badlakens in de wasmachine (fijne was). Doe een half kopje baking soda in het bakje voor wasmiddel en een half kopje azijn in het bakje voor wasverzachter.
  7. Kleed verfrissen – Strooi baking soda op je kleed en laat minimaal 15 minuten zitten. Schud goed uit of zuig schoon met een stofzuiger.
  8. Geurtjes uit de snijplank halen – Plastic snijplanken nemen vieze luchtjes op. Doe wat baking soda op je plank, even goed schrobben en daarna afwassen. Je hebt weer een frisse snijplank.

Combinatie Bakingsoda en witte schoonmaakazijn

De combinatie bakingsoda en azijn werkt ook goed, bijvoorbeeld:

Zweetplekken uit witte kleding halen: Maak een sopje van 30 gram bakingsoda en 125 ml witte azijn,  wrijf het in je kledingstukken, laat het 30 minuten inwerken en spoel uit.

Badkamer of wc schoonmaken: Doe 20 gram bakingsoda, 50 ml witte azijn en 500 ml water in een emmer. Wacht tot het uitgeschuimd is en voila, je kunt je badkamer of wc soppen.

Je ziet dat je dus met heel weinig middelen bijna alles kan schoonmaken.

Milieuvriendelijker, goedkoper en veel meer ruimte in je gootsteenkastje. Een win win situatie!

Hoofdstuk inhoud