Boodschappen zonder plastic

      bye bye plastic

Is het jou ook opgevallen: overal zit plastic omheen. Om fruit, om groente, vleeswaren, om brood… (En dan moet het in de winkel ook nog in een plastic zakje die je thuis weer weg moet gooien.) En wat dacht je van al die plastic tasjes. Mijn huis was voorheen echt bezaaid met al die tassen. Iedere keer weer een nieuwe tas. Wat een verspilling. Nu heb ik één boodschappentas, die ik vanuit het winkelwagentje zo in mijn fietstas gooi. En voor groente, fruit en brood is er uiteraard ook een oplossing:

Gebruik katoenen groentezakjes. O.a. te koop in je eigen supermarkt, bij biologische winkels en bij Lidl (twee stuks voor € 0,69). Die kun je gewoon wassen en blijven gebruiken: Ga naar supermarkt of de markt, kies je groente uit, doe ze in je eigen zak, doe er een prijssticker op, reken af en klaar.

Herbruikbare broodzakken

Koop je brood bij de bakker, markt of in de supermarkt? Neem een herbruikbare broodzak mee. Waar ze een paar jaar geleden nog vreemd opkeken is het nu de normaalste zaak van de wereld als je vraagt of ze het brood in jouw eigen zak willen doen. Waarom ook niet?

Ben je druk en heb je geen tijd voor boodschappen te doen, kijk dan eens op de website van Pieter Pot: je bestelt, hij komt bij je thuis en vult je potten en de volgende keer lever je je lege potten weer bij hem in en krijg je statiegeld terug. Pieter Pot | Verpakkingsvrije Boodschappen | Nu in heel NL (pieter-pot.nl)

Of kijk eens op de website van Noplasticplease.nl | Dé plasticvrije webshop. Hier kun je veel leuke en handige dingen kopen voor in en rond het huis én er staan veel tips voor een plasticvrij leven.

Bijvoorbeeld:

Wasbare wattenschijfjes. Je moet eens weten hoeveel wattenschijfjes er doorheen gaan. Deze make-up pads kun je eindeloos gebruiken! Heb je ze gebruikt, dan stop je ze in het meegeleverde waszakje en draai je ze mee in de wasmachine. De schijfjes zijn superzacht en nemen gemakkelijk al het vuil en make-up resten mee. De set bestaat uit 10 wasbare wattenschijfjes + een waszakje en wordt plasticvrij verzonden.

Sodastream

Ken je dat? Zo'n fles frisdrank die dan half opgaat en dat na een tijdje de prik er af is? En al die plastic flessen die je vergeet mee te nemen naar de supermarkt en maar in huis blijven liggen? Ik drink niet heel veel frisdrank (dus bleven flessen half leeg, prik eraf en dus weggooien) maar soms is een bruisend watertje wel lekker en je wilt ook je visite wat aan kunnen bieden. Bij sodastream maak je zelf bubbels van gewoon kraanwater. Je vult je bijbehorende fles met kraanwater, zet hem in het apparaat, drukt een paar seconden op de knop en voila: spa rood!

Voor de nodige afwisseling mix ik het soms met wat citroensap of een paar takjes munt. De cilinders van de sodastream kun je bij Blokker of Albert Heijn ruilen voor een nieuwe. Een cilinder kost rond de € 25,-. Daar maak je zo’n 60 liter bruisend water van. Niet echt goedkoop maar wel een goede oplossing als je iets aan de plastic soup wilt doen.

Je kunt natuurlijk ook gewoon kraanwater gebruiken in glazen of andere herbruikbare flessen en daar (niet bruisende) limonade van maken. Mix het met fruit, rozemarijn, munt, citroen, limoen. Gezonder én goedkoper!

Oh ja, en koop ook eens fruit en groente op de markt of bij een boerenland winkel!