LOGIN

7 april 2021

Duca

16 Jaar geleden: Een piepkleine Jack Russel puppy koos ons uit als haar hondenouders. De eerste 8 weken leefde ze met een broertje en zusje in een paardenstal zonder goede socialisatie.

En dat hebben we altijd geweten. Duca wilde niet graag opgetild of geaaid worden. Bleef altijd beetje op afstand. Ze koos, net als een kat, haar eigen momenten uit wanneer ze bij je wilde liggen. 16 Jaar liep ze wel als een schaduw naast me. In huis, buiten en op het werk.

Ze ging altijd mee op kampeervakanties en heeft heel Frankrijk en Italië gezien. (Zelfs in een Etruskische grafkelder mocht ze mee naar binnen, leve Italië!). Duca, stiekem in een grote boodschappentas mee naar de supermarché, Duca, stiekem in een grote rugzak mee een kathedraal in, instinctief wetend dat ze heel stil moest blijven zitten om niet ontdekt te worden.

Duca die vaak wel dacht dat zij de bazin over ons was (klopte eigenlijk wel) en  de laatste twee jaar de absolute bazin was over de nieuwe golden doodle Lewis. Duca, een ijzersterk hondje, dat nooit iets mankeerde.  

Tot vorig jaar. Ineens begon ze wat warrig te worden, stond  avonden tegen een deur aan te brommen. We hebben altijd gezegd dat we onze stoere Duca niet helemaal zouden laten aftakelen maar bijtijds het  besluit zouden nemen om haar dan te laten inslapen. We hebben er desondanks toch nog een jaar tegenaan zitten hikken. Tot 23 maart…..

We hebben Duca thuis laten inslapen. Ondanks dat het natuurlijk enorm verdrietig was, was het wel in haar vertrouwde omgeving, op onze schoot op de bank, haar grote vriend Lewis aan onze voeten. Ze werd daarna  opgehaald door het dierencrematorium IJsselstein.  Een paar dagen later kregen we netjes een sms-je met het tijdstip dat Duca gecremeerd ging worden en binnenkort kunnen we de as ophalen.

Ik heb zelf natuurlijk mensen in mijn directe omgeving verloren en een online cursus gemaakt over Rouw Verwerken  maar toch valt ook de rouw bij een hond weer rauw op je dak: Een belangrijk onderdeel van je gezin valt weg, herinneringen komen boven, we kijken foto’s terug van vakanties en zien het verschil met het sterke hondje van vroeger nog duidelijker. Buurkinderen komen langs met bosjes bloemen en chocola. Van volwassen buren krijgen we wijn als troost. We krijgen (zelfgemaakte foto-)kaarten, telefoontjes en bezoekjes van lieve familie en vrienden: iedereen heeft wel een anekdote.

Rouwen om een huisdier: het is zo belangrijk om het niet te bagatelliseren en je rouwtaken serieus te nemen. Praten, huilen, lachen, stil zijn, over je heen laten komen en er bewust doorheen gaan.

16 jaar: Duca, je was uniek, one of a kind maar bovenal ons hondenkind. Voor altijd in ons hart.

Zit je zelf ook in de rouw en kun je wat hulp gebruiken of wil je iemand helpen met zijn rouw? Kijk op de website voor onze online cursus of e-book!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gratis: 4 daagse e-mail cursus Groener Huishouden

Schrijf je nu in voor de Nice Counceling nieuwsbrief en krijg GRATIS de 4 daagse e-mailcursus Groener Huishouden!

Vier dagen één e-mail met daarin:
Dag 1: Groener schoonmaken, dag 2: Boodschappen zonder plastic, dag 3: Regenwater opvangen en dag 4: Makkelijke moestuin.

 

Professional Organizing werkt door mensen zo te coachen dat ze zelf weer hun administratie kunnen bijhouden, hun huis kunnen opruimen, leren budgetteren enz. Bij Monique kan dit door het volgen van haar online cursussen en/of het downloaden van haar e-books.

Nice Counseling

KVK 80397441
BTW NL003442298B27
Telefoon +31 (0)6 13443838
E-mail monique@nicecouseling.nl

Algemene voorwaarden

© 2015 – 2021 Monique de Nijs | Alle rechten voorbehouden
Webdesign
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram